Főoldal Szakma Marketing Üzlet Üzleti tippek

HTML

Iratkozzon fel blog értesítőre!

Ha megadja az e-mail címét, egyből értesülhet a legfrissebb bejegyzésekről:

Ide írja az e-mail címét:

Feliratkozás után egy e-mailt fog kapni, és a benne lévő linkre kattintva erősítheti meg a feliratkozását.

Blended learning blog

Blended learning az elméletben és a gyakorlatban, avagy mi ez, mire jó, hogyan csinálják mások. Tapasztalatok, tippek, információk azoknak a nyelviskola vezetőknek, szakmai vezetőknek és nyelvtanároknak, akiket érdekel a blended learning akár tanári, akár üzleti szemmel.

Ha Önnek kérdése van, vagy megosztaná véleményét, tapasztalatait, akkor ide írjon: blendedlearningblog@gmail.com.

Szerzőink:
Szerzőink beköszönnek »

Mi is az a blended learning?

A blended learning az online nyelvoktatás egyik formája. Ez egy "kevert" oktatási forma, amiben a hagyományos, személyes oktatás egészül ki online oktatással.
Bővebben »

A blended learning és a blog támogatója:

Hirdetés

Hirdessen az interneten 20 Ft-tól!
Jelenjen meg mindazoknak, akik a neten az Ön termékét vagy szolgáltatását keresik, már 20 Ft/kattintás-i áron.

Utolsó kommentek

Friss topikok

A chat szerepe a blended learning jellegű oktatásban

2008.11.08. 16:47 BHajnal    Címkék: szakmai nyelviskola blended learning

A blog és a fórum mellett a chat a harmadik olyan internetes kommunikációs eszköz, amit szinte minden felhasználó ismer. A jelen bejegyzés arról fog szólni, hogy hogyan lehet a chatet a blended learning koncepcióba beilleszteni és a jelenléti órák valamint a netes kommunikáció közötti hídnak használni. 

Mire jó egy chatprogram?

A szinkron, azaz egyidejű írásbeli kommunikációt lehetővé tevő chatprogramok voltak az első eszközök, melyek segítségével különböző helyeken élő emberek élőben beszélgethettek egymással az interneten keresztül. Pár évvel ezelőtt még kurzusokat is tartottak ilyen módon, én több chatalapú továbbképzésen is részt vettem.

A hagyományos órák kiegészítéseként, két jelenléti óra között, érdemes időnként chatet szervezni. Ez lehet "hagyományos", kötetlen beszélgetős chat, de lehet tudásmegosztó, tanulós chat is. Tanári szemmel a két chat között nincs túl nagy különbség, mindkét chatet elő kell készíteni, igazán profik kimondottan chat – forgatókönyvet is készítenek, hiszen a sikerhez (ahhoz, hogy a beszélgetés ne észnélküli egymás szavába vágás legyen) nagyon fontos a következetes moderáció.

Hogyan használjuk a chatet oktatási célra?

A chat – forgatókönyv elkészítéséhez először is ki kell jelölnünk a témát, majd mérlegelnünk kell, hogy az adott téma kifejtéséhez milyen kérdéseken keresztül juthatunk el. A chateken ugyanis az a "vezér", az vezeti a kommunikációt, aki kérdez. A téma lehet bármi, ami az anyag vagy a tanfolyam szempontjából releváns. Ha a chates időpontot egyes problémák tisztázására szeretnénk felhasználni, akkor érdemes a jelenléti órán megkérni a tanulókat, hogy írják fel a problémás témákkal kapcsolatos kérdéseiket és otthon ezek alapján összeállítani a forgatókönyvet.

A chatfoglalkozás elején tisztázni kell a szabályokat, hiszen lehetnek olyan tanulók  a csoportban, akik még soha nem chateltek. Ilyen szabályok például, hogy ki mikor beszél, milyen hangulatjeleket lehet a billentyűzet segítségével készíteni, melyik speciális jel mit jelent, vagy hogy ha valaki elmegy a számítógépe elől egy pár percre, akkor azt jelezze a moderátornak, hogy az ne várjon rá, ha a válaszadás sora éppen rá jutna.

Chateket a világhálón bárhol lehet találni, mégis érdemes a virtuális találkahelyet úgy megválasztani, hogy idegenek ne zavarjanak. Legkedvezőbb az a megoldás, ha a blended órákhoz egyébként is használt nyelvoktató rendszernek van olyan funkciója, amelyik lehetővé teszi az írásbeli kommunikációt és meg is jegyzi a leírtakat, hogy később újra el lehessen mindent olvasni.

Szóljon hozzá!





A bejegyzés trackback címe:

https://blendedlearning.blog.hu/api/trackback/id/tr75757391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása